Zastosowane łożyska w przemyśle spożywczym muszą wykazywać się wysoką niezawodnością. Działają najczęściej na wysokich obciążeniach i muszą być odporne na wysokie obroty.
Następnym aspektem w tym przemyśle są wysokie wymagania dotyczące higieny pracy. Łożyska muszą spełniać wymagania wynikające z ciężkich warunków pracy do której są przeznaczone. Muszą sprostać niezwykle trudnym wymaganiom działania w obrębie zastosowanych chemikaliów. Działają w niezwykle dużym zanieczyszczeniu, są wystawiane na wahania temperatur oraz muszą sprostać częstym wymywaniom strumieniami wodnymi jak i działaniu pary wodnej.
Oferowane przez nas łożyska polecamy szczególnie do masarni oraz ubojni. Często spotykamy je w wózkach wędzarniczych, komorach chłodzących czy urządzeniach do obniżania temeperatury (lodówki, mrożnie).
Polecane są również w fabrykach napojów w puszkach oraz butelkach.
Spotykane często są w zakładach piekarniczych (piekarniach i cukierniach). Polecamy łożyska na wysoką temeperaturę ENC, BRL (Spain).
Polecamy szczególnie łożyska i zespoły łożyskowe wykonane ze stali nierdzewnej (inox, ss). systemy jak DTS2, SL2.
W naszej ofercie również smar do przemysłu spożywczego Fuchs Cassida HD2.